AKTUÁLIS
VITÉZEK HÍRMONDÓJA
FŐKAPITÁNY BESZÉDEI
HÍREK
A VITÉZI RENDRŐL
A SZERVEZET
TAGFELVÉTEL
RENDTÁRSAKNAK
BESZÉDEK, ÍRÁSOK
KIADVÁNYOK
VERSEK
KÉPGALÉRIA
LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK
LINKEK
TÁMOGATÁS
KAPCSOLAT

A Vitézi Rend Magyarországon a magyar királyi miniszterelnök rendeletével jött létre, és került bejegyzésre

A bejegyzés adatai:

Miniszterelnöki rendelet száma:

6650/1920. M.E.

Rendelet kiadásának dátuma:

1920.08.11

Törvényerőre emelkedett:

1920. évi 36. tc. 77. par. alapján

Támogató

 
Megemlékezés Budapesten a kivégzett politikai foglyokról

„A memento az egykori áldozatok számára igazságtétel”

"A Rákosi-korszak valódi arcának és történetének ismerete nélkül az 1956-os forradalom és szabadságharc nem érthető meg" - mondta a köztársasági elnök a Memento-emlékműnél. Sólyom László szerint "az ötvenhatos nemzeti egység alapja az azt megelőző nyolc év elviselhetetlensége volt." Az államfő azt mondta: "a Memento-emlékmű mindenkié, aki jogtalanságot, üldözést élt át. Azoké, akik életüket, szabadságukat, vagy javaikat veszítették el a kommunista diktatúra éveiben."
"Örülök, hogy ez az emlékmű éppen itt áll, az egyetem bejáratánál. A memento az egykori áldozatok számára igazságtétel. De akinek igazán szól, azok a fiatalok. Hiszen nekik kell átvenniük és megérteniük ennek a sokat szenvedett nemzedéknek az üzenetét, nekik kell tiszta képpel és érzelmekkel rendelkezniük múltunkról, nekik kell éltetniük és továbbvinniük a nemzet történelmi öntudatát" – mondta a köztársasági elnök.

 


Az 1945 és 1956 közötti Politikai Elítéltek Közössége által szervezett megemlékezésen a budapesti Vitézek terén (Petőfi híd budai hídfőjének a Lágymányosi híd felé eső oldala) megjelent Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Tőkés László, volt erdélyi református püspök, EU parlamenti képviselő. Számos társadalmi és politikai szervezet helyezte el a megemlékezés virágait az emlékműnél. A Vitézi Rend emlékező koszorúját dr. v. Tóthpál Tamás Széktartó és v. Kaiser Ernő székkapitány helyezte el a Mementó emlékmű talapzatán, hiszen az áldozatok között több tucat vitéz is található.

 

dr. v .Tóthpál Tamás széktartó

 

Budapest, 2009-09-18.