AKTUÁLIS
VITÉZEK HÍRMONDÓJA
FŐKAPITÁNY BESZÉDEI
HÍREK
A VITÉZI RENDRŐL
A SZERVEZET
TAGFELVÉTEL
RENDTÁRSAKNAK
BESZÉDEK, ÍRÁSOK
KIADVÁNYOK
VERSEK
KÉPGALÉRIA
LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK
LINKEK
TÁMOGATÁS
KAPCSOLAT

A Vitézi Rend Magyarországon a magyar királyi miniszterelnök rendeletével jött létre, és került bejegyzésre

A bejegyzés adatai:

Miniszterelnöki rendelet száma:

6650/1920. M.E.

Rendelet kiadásának dátuma:

1920.08.11

Törvényerőre emelkedett:

1920. évi 36. tc. 77. par. alapján

Támogató

 
A Vitézi Rend kitüntetései

A Vitézi Rend érdemkeresztje

A Vitézi Rend az 1921. évi első vitézavatás 60. Évfordulójára Érdemkeresztet alapított rendkívüli érdemek jutalmazására. Az érdemkereszteket minden évben a Vitézi Szék felterjesztése alapján, a Főkapitány adományozza. A felterjesztést a Vitézi Szék bármely tagja kezdeményezheti, de csak többségi határozat után lehet azt a Főkapitány elé terjeszteni. A Rend Főkapitánya minden esetben, egy időben bírja a rendjel mind a hat fokozatát, mert annak Ő a legfőbb védnöke. Egy rendtag a rendjel 6. 5. és 4. fokozatát két-két ízben is megkaphatja, de a többit nem. A kitüntetések átadása nem kötődik szorosan a Vitézavatáshoz, de az átadás általában ott történik meg.

Az érdemkereszt jelenleg 6 osztályra tagolódik.

a/ Az érdemkereszt leírása:
nagysága 49 mm a központ felé összefutó egyenlő szárú, sárga fémből készített kereszt, amelynek közepén a Vitézi Rend zománcos kis gomblyuk jelvénye van beépítve. Az érdemkereszt szalagja nemzeti színekből szőtt csíkkal átlósan díszített, 40 mm hosszúra összehajtott, háromszög alakú kék szalag. A középkereszt szalagja 35 mm széles, a közepén 25 mm vörös, a két szélén 2.5 mm széles fehér és 2.5 mm széles zöld csík látható.

b/ Az érdemkeresztet kaphatják:
A rendjel hatodiktól - negyedik osztályáig:
- a Vitézi Rend minden egyes tagja, akik a Rend érdekében több éve kiemelkedő tevékenységet folytattak,
- a Vitézi Rend tiszteletbeli tagjai, akik kiemelkedő szolgálatukkal a Rendnek, vagy a magyar nemzetnek kimagasló szolgálatot tettek.
A rendjel hatodiktól - harmadik osztályáig:
- a Vitézi Rend felavatott vitézei és a Nemzetvédelmi Tagozat tagjai.
A rendjel második és első osztályát,
- csak felavatott vitézek kaphatják meg.

c/ Érdemkeresztek, viselési módjuk:

 

 

 

 
 

bronz érdemkereszt

 

ezüst érdemkereszt

 

arany érdemkereszt

 
 

A rendjel 6. Osztályát, a bronz érdemkeresztet a nemzeti színekből szőtt csíkkal átlósan díszített, 40 mm hosszúra összehajtott háromszög alakú kék szalagon, a bal mellen, a magyar katonai és hivatalos kitüntetések után, a külhoni érdemrendek előtt viselik.

 

A rendjel 5. Osztályát, az ezüst érdemkeresztet a nemzeti színekből szőtt csíkkal átlósan díszített, 40 mm hosszúra összehajtott háromszög alakú kék szalagon, a bal mellen, a magyar katonai és hivatalos kitüntetések után, a külhoni érdemrendek előtt viselik.

 

A rendjel 4. Osztályát, az arany érdemkeresztet a nemzeti színekből szőtt csíkkal átlósan díszített, 40 mm hosszúra összehajtott háromszög alakú kék szalagon, a bal mellen, a magyar katonai és hivatalos kitüntetések után, a külhoni érdemrendek előtt viselik.

 

 

 

 

lovagkereszt

 

középkereszt

középkereszt csillaga

 

A rendjel 3. Osztályát, a lovagkeresztet a nemzeti színekből szőtt csíkkal átlósan díszített, 40 mm hosszúra összehajtott, háromszög alakú kék szalagon, a bal mellen, a magyar katonai és hivatalos kitüntetések után, a külhoni érdemrendek előtt viselik.

 

A rendjel 2. Osztálya a nemzeti színekből szőtt nyakszalagon viselt középkereszt, amit a bal mellen viselt csillag egészít ki, mely külön elismerésként adományozható. A rendjel csillaga nyolcágú, áttört díszű, domború aranyozott fém csillag. Mérete 90.5 mm. Középpajzsát a Vitézi Rend kétszeres méretű gomblyuk kitűzője ékesíti. Hátlapján tű, kampó és az adományozás évének valamint a csillag sorszámának a száma található.

 

 

 

 

 

 

 
 

nagykereszt

     

jubileumi emlék-érdemkereszt

 
 

A rendjel 1. Osztálya a kék színű, szőtt vállszalagon viselt nagykereszt a baloldalon, és ezt egészíti ki a rendjel csillaga a bal mellen. A rendjel csillaga nyolcágú, áttört díszű, domború aranyozott, gyémántokkal ékesített fém csillag. Mérete 90.5 mm. Középpajzsát a Vitézi Rend kétszeres méretű gomblyuk kitűzője ékesíti. Hátlapján tű, kampó és az adományozás évének valamint a csillag sorszámának a száma található.

     

dr. Csáky György törzskapitány, Németország székkapitánya, tervei alapján és anyagi hozzájárulásával a Rend megalapította 1981-ben a Vitézi Rend 1921. évi Várkerti avatásának 60.-ik évfordulójára a Jubileumi Érdemkeresztet.
A kitüntetés 5 évenként kerül kiadásra.
A Jubileumi kereszt méretében azonos az érdemkereszt 2. osztályának keresztjével, csak a középen lévő medalion babérkoszorúja körbe ér és felirat nélküli, valamint az aranyszínű kereszt szárain vízszintesen a Vitézi Rend felirat, a függőleges felső szárán az 1920-as alapítási évszám, az alsó szárán pedig az aktuális jubileumi évszám szerepel.
A kereszt egyoldalas.
Szalagja átlós nemzeti színű csíkkal ellátott vörös színű, szőtt, 40 mm hosszúra összehajtott háromszög alakú szalagon, a bal mellen, a magyar katonai és hivatalos kitüntetések után, a külhoni érdemrendek előtt viselendő.

 

       
         
    Egyházi kereszt