AKTUÁLIS
VITÉZEK HÍRMONDÓJA
FŐKAPITÁNY BESZÉDEI
HÍREK
A VITÉZI RENDRŐL
A SZERVEZET
TAGFELVÉTEL
RENDTÁRSAKNAK
BESZÉDEK, ÍRÁSOK
KIADVÁNYOK
VERSEK
KÉPGALÉRIA
LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK
LINKEK
TÁMOGATÁS
KAPCSOLAT

A Vitézi Rend Magyarországon a magyar királyi miniszterelnök rendeletével jött létre, és került bejegyzésre

A bejegyzés adatai:

Miniszterelnöki rendelet száma:

6650/1920. M.E.

Rendelet kiadásának dátuma:

1920.08.11

Törvényerőre emelkedett:

1920. évi 36. tc. 77. par. alapján

Támogató

 
A Vitézi Rend szolgálati jelei

 

A Vitézi Rend Szolgálati Érdemkeresztje (szolgálati jel) :

A szolgálati érdemkeresztet a Vitézi Rend tagjai nyerik el kizárólag, a rendtagság kezdetétől számított 5., 10., 15., 20., és 25. évben. Ezen szolgálati jellel a Vitézi Rend a magyar honvédség hagyományait kívánja követni.

A szolgálati jelet az arra jogosultak a területi elöljárón keresztül igényelhetik meg, azonban annak költségeit nekik kell fedezniük, ha csak nem mentesíti őket az alól a Vitézi Rend Főkapitánya.

Nem számít szolgálati időnek az, az időszak, amikor a kérvényező nem volt tagja az ICOC által elismert Vitézi Rendnek. Természetesen ez alól kivétel az 1920-1962 közötti időszak.

A szolgálati jel a magyar honvédség szolgálati jelének formáját követi, egyoldalas rétegelt felépítésű, 35 mm átmérőjű, íves talpú görög kereszt. A keresztszárak peremével párhuzamosan végigfutó arany, ezüst, vagy bronzszínű csík. A kereszt szárai kék zománccal futtatott, pereme szintén arany, ezüst, vagy bronzszínű. A görög kereszt közepén a Vitézi Rend gomblyuk jelvénye (a Vitézi Rend címere) díszíti.

Az 5. éves szolgálati jel alátét nélküli, a 10. éves alátétje egy hurkú bronz vitézkötés, a 15. éves alátétje háromhurkos ezüst vitézkötés, a 20. éves alátétje sűrűfonatos, arany vitézkötés, a 25. éves alátétje pedig megegyezik a 20. évesével, azzal az eltéréssel, hogy a fehér szalagon keresztbe helyezett kard és buzogány látható, babérkoszorúval díszítve.

A kontraszem 15x6 mm-es bronzzal, ezüsttel, vagy arannyal futtatott cserfalevelet mintáz.

A szolgálati jelet, átlós nemzeti színű csíkkal ellátott, fehér színű, szőtt, 40 mm hosszúra összehajtott háromszög alakú szalagon, a bal mellen, a magyar katonai és hivatalos kitüntetések után, a külhoni érdemrendek előtt kell viselni.

"Rendi Kódex: IX. függelék" alapján

 

Szolgálati érdemkeresztek (szolgálati jelek):

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Szolgálati érdemjel - 5. éves

 
 

 

Szolgálati érdemjel - 10. éves

 
 

 

Szolgálati érdemjel - 15. éves

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Szolgálati érdemjel - 20. éves

 
 

 

Szolgálati érdemjel - 25. éves